Tänk att vara långt ut i Stockholm skärgårds yttersta havsband och kunna beställa en utsökt middag, fylla på skafferiet med förnödenheter, köpa glass, läsa kvällstidningar samtidigt som du kan hitta en alldeles egen klippa eller en sandstrand i sällsam skärgårdsnatur och ”bara vara”. På Utö förenas kulturella inslag och sköna naturupplevelser med bekvämligheter som förenklar semestern och obekvämligheter som gör besöket på Utö till en upplevelse.

UTÖ FÖRR

Utö är en skärgårdsö med en säregen historia. Ön fick bofast befolkning så tidigt som i mitten på 500-talet. Till skillnad från andra öar i skärgården var det varken fiske eller jordbruk som sedermera blev Utös huvudnäring. Här var det järnmalm som skapade den stora inkomstkällan. Redan på 1100-talet började järnmalm utvinnas ur gruvorna som kom att bli bland de viktigaste gruvorna i Sverige. Intensiv gruvdrift pågick i cirka 700 år. Om gamla tider vittnar de stora och avgrundsdjupa gruvhålen, som nu är vattenfyllda men fortfarande finns att se. Gruvdriften gjorde att ny arbetskraft ständigt behövdes till ön. Kanske bidrog det till att forma den öppna och välkomnande atmosfär som i dag råder på Utö.

Efter att ryssar i början på 1700-talet kom och skövlade och härjade ön byttes så småningom järnmalmen som fraktades på båtar ut mot annan last. På 1800-talet anlände de första badgästerna. Under denna epok besöktes ön flitigt av konstnärer, skalder, författare och skådespelare som bland annat Georg och Hanna Pauli, Gustaf Fröding, Kar de Mumma, Evert Taube och Greta Garbo.

Mer om Utös historia berättar

UTÖ IDAG

Idag är Utö är ett populärt utflyktsmål i skärgården – som varje år har ungefär 70.000 besökare. Ön ligger i Haninge kommun och här finns idag cirka 250 bofasta och närmare 300 fritidshus. m, ofta på Utö. Ett 30-tal elever går i Utö skola som har både förskoleverksamhet och skola från årskurs ett till nio.

Att Utös vackra natur och pittoreska miljö är så välbevarad beror bland annat att stora delar av ön är naturreservat. Naturreservatets mark ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

På Utö finns också ett 40-tal olika näringsidkare. Till de större arbetsgivarna räknas Haninge kommun, Utö Värdshus och Försvarsmakten. Utö Hembygdsförening och Utö sportklubb är ideella föreningar som bidrar med både såväl kulturella inslag som olika sportaktiviteter på ön. Viktiga ideella föreningar är också Utö Kontakt- och Intresseförening som har till uppgift att tillvarata öbornas intressen i samhällsfrågor och Utö Företagarförening som också verkar för Utös utveckling.

Rörelsehindrad

Utö passar fint som resmål även för den som är rörelsehindrad. Det är lätt att ta sig fram med både rullstol och rullator, och många av faciliteterna är utrustade med ramper och stöd. Det finns också taxibil utrustad för rullstol.

Båt

På Utö Rederis båtar Utö Express, Mysing och Waxholm II går det bra att ta rullstol ombord. Handikappstoalett finns ombord på vissa av fartygen. I tidtabellen ser du vilken båt som trafikerar respektive avgång. Utö Rederi förfogar över fartygen Silverpilen, Utö Express, Mysing, Skarpö, Gotska Sandön, Waxholm I och Korsön.

På Utö

Hamnområdet i Gruvbyn där den reguljära båten angör är plan och mycket lämplig för rullstol. Här finns bland annat både Utö Livs och Utö Bageri & Dannekrogen  som båda har ramp. Utö Värdshus nås efter en något svårpasserad backe men är sedan tillgänglig. Utö Värdshus har flera boendealternativ med ramp.

Toaletter

Anpassad WC finns både i vänthallen vid hamnområdet, inne på  Nya Dannekrogen samt på Utö Värdshus.

Tips om upplevelse

Rävstavik

Från Utö Värdshus leder en cirka 500 meter lång kuperad grusväg till klippbadet Rävstavik, beläget på Utös östra sida. Promenaden går förbi de gamla gruvhålen. Väl framme vid Rävstavik så bjuder de plana klipphällarna på en vacker utsikt. En plats lämplig för en picknick.

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago